Cosmos boekenprijs 2022


De Cosmos Boekenprijs is een initiatief van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) waarmee het beste populairwetenschappelijke boek over natuurkunde, wiskunde of sterrenkunde van dat jaar wordt beloond.

De prijs wordt voor het eerst uitgereikt in 2022. Het is de bedoeling om hiervan een jaarlijks evenement te maken. De Cosmos Boekenprijs bestaat uit een prijs van € 2.000,- voor de winnaar van de vakjury en € 2.000,- voor de winnaar van de scholieren-jury. De uitreiking vindt plaats op 28 oktober 2022.


Leerlingen en een vakjury kiezen het beste populairwetenschappelijke boek over natuurkunde, wiskunde of sterrenkunde van 2021. Voor deze pilot zoeken we enthousiaste docenten en vooral ook leerlingen.


Wat is de bedoeling?

We selecteren een groep scholieren uit Nederland (havo, vwo, gymnasium, MBO 3 en 4), in de leeftijd 15 tot 18 jaar, die worden gevraagd om in een half jaar tijd vijf populairwetenschappelijke boeken te lezen.

Op 1 maart 2022 starten we. De scholieren krijgen de boeken gratis opgestuurd. Uit deze vijf boeken kiezen de leerlingen een top drie. Wij gaan de stemmen inventariseren, en komen bij jullie school op bezoek met een van de auteurs. 

Uiteindelijk worden in oktober 2022 twee winnaars bekendgemaakt: de auteur die volgens de leerlingen het beste populairwetenschappelijke boek heeft geschreven, en de winnaar volgens de vakjury. De leerlingen worden uitgenodigd voor de feestelijke prijsuitreiking en krijgen als dank een tegoedbon.

Organisatie

Gianfranco Bertone

Gianfranco Bertone is astrodeeltjesfysicus aan de Universiteit van Amsterdam. Gianfranco heeft de Italiaanse versie van de Cosmos Boekenprijs vormgegeven en is de initiator van de Nederlandse versie.

Maureen Voestermans

Maureen Voestermans werkt aan verschillende wetenschappelijke projecten binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA), met name op het gebied van natuurkunde, sterrenkunde en wiskunde. De Cosmos boekenprijs is een mooie manier om ook het publiek te enthousiasmeren over deze wetenschapsgebieden. 

Jan Pieter van der Schaar

Jan Pieter van der Schaar is theoretisch natuurkundige aan de Universiteit van Amsterdam. Hij helpt binnen de Cosmos boekenprijs met het samenstellen van de wetenschappelijke vakjury.

Jim Jansen

Jim Jansen is hoofdredacteur bij het populaire wetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Hij helpt binnen de Cosmos boekenprijs dat de deelnemers de boeken ontvangen en speelt een grote rol in het opzetten van het event rondom de prijsuitreiking.

Esther Thole

Esther Thole is wetenschapsjournalist en werkt vanuit de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland (VWN) ook mee aan het opzetten van een landelijke prijs voor het beste populairwetenschappelijke boek, binnen alle wetenschappelijke disciplines (breder nog dan de Cosmos Boekenprijs). Ze is daarnaast redacteur bij NEMO Kennislink, een platform waar wetenschap in de volle breedte wordt besproken op een toegankelijke manier.

Marcel Hulspas

Marcel Hulspas is hoofdredacteur, auteur en recensent voor De Volkskrant. Hij werkt net als Esther via de VWN ook aan een landelijke prijs voor het beste populairwetenschappelijke boek, in brede zin.